Dinsdag 20 en vrijdag 23 oktober starten we weer met de training met het volgende protocol:

Nieuws 

Dinsdag 20 en vrijdag 23 oktober starten we weer met de training met het volgende protocol:

 1.  Kom met fiets of auto en leg je spullen bij de fiets of in de auto:
 2. Er staan 6 x 4 pionnen bij elkaar (dat zijn dan 6 groepen van 4 personen waar je de gehele avond de training mee doet) wisselen van groep is niet toegestaan!
 3. Verzamelen bij 0 punt van de 700 meter route (Leertouwer) dus niet bij van Beek ( vrijdag bij de brug koewei).
 4. Houd binnen je groep 1.5 meter afstand en tijdens de tempotraining achter elkaar lopen.
 5. Aanmelden via de site is verplicht (anders is het niet mogelijk om mee te trainen).

Schrijf hier in voor de training:  Let op voor de vrijdag komt de inschrijflink woensdagavond op de site en op Facebook.

Trainen in groepjes van vier

Bij de aanscherping van de coronamaatregelen in de persconferentie van 29 september was er nog niets aan de hand voor de hardloopwereld. 13 oktober werd een mokerslag voor de sport. Je mag nog maar met 4 personen bij elkaar sporten in de buitenlucht in de openbare ruimte, inclusief de trainer. De uitleg naar de praktijk via het sportprotocol geeft hardlooptrainers weer ruimte en kansen. Je mag meerdere groepen van 4 maken als trainer.

Je kan nog wel een training geven maar dan slechts in een groepje van 1 trainer en 3 hardlopers als je buiten in de openbare ruimte een training geeft (conform sportprotocol, NOC*NSF). Houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Het grote voordeel van de huidige regels, je mag meerdere groepen van 4 maken. Groepjes van 4 mogen niet mengen en houden afstand tot elkaar. Het advies van Hardlooptrainers Nederland; laat dan ook geen trainers tussen groepen van 4 hardlopers rouleren. Een trainer blijft bij een vaste groep. Na extra navraag komen we er ook achter dat het groepje van 4 mensen voor een boa duidelijk herkenbaar moet zijn als een groep. Voor de buitenruimte de regels op een rij:

 • Een trainingsgroep op de sportaccommodatie of in de openbare ruimte mag bestaan uit maximaal 4 personen. Op de accommodatie is dit exclusief trainer en in de openbare ruimte inclusief trainer. Zorg dat herkenbaar is welke atleten bij welk groepje horen. Houd ook tijdens sportbeoefening onderling 1,5 meter afstand tot elkaar en tot de verschillende groepen.
 • Zorg dat de groepen van 4 personen zoveel mogelijk in vaste samenstelling trainen en er niet gerouleerd wordt tussen de groepen.
 • Een trainer kan meerdere groepen tegelijkertijd training geven maar zorg dat de groepen voldoende afstand tot elkaar behouden.

Na vragen op donderdag 15 oktober is ook de zienswijze op het trainen van meerdere groepjes van 4 volwassenen aangepast in een sportaccommodatie. Het is mogelijk om met meerdere groepen van maximaal vier personen in 1 sportzaal of op 1 sportveld tegelijk te trainen. Op deze manier kan een team of clubtraining plaatsvinden. Gebruik hierbij gezond verstand en train dan in meerdere groepjes van maximaal vier personen (bijvoorbeeld 4×4 of 8×2 of 16×1) met inachtneming van anderhalve meter afstand, meldt NOC*NSF. Publiek is niet toegestaan.

De jeugd tot en met 17 jaar mag nog wel in groepen getraind worden. De jeugdleden hoeven tot elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Je moet wel als volwassen trainer 1,5 meter afstand houden tot de kinderen. Het coronavirus heeft weinig vat op kinderen maar bedenk wel dat kinderen het virus door kunnen geven. Al is die kans klein. Zorg er daarbij voor dat er geen publiek aanwezig is. De jeugd mag geen wedstrijden lopen. Beperk zoveel mogelijk de reisbewegingen naar trainingen. Dat is het grote doel vanuit het Kabinet, de bewegingen minimaliseren en met afstand houden het coronavirus geen kans tot besmetting meer geven.

Protocol

Twijfel je nog, op de site van de Atletiekunie staat het protocol verantwoorde atletieksport of lees het sportprotocol van NOC*NSF.

Daarmee zijn alle tips & tricks uit het eerste nummer van ProLoop van dit jaar weer actueel. We hebben nog een paar extra tips verzameld in de afgelopen maanden.

8 tips hardloopwereld in lockdown

 1. Veiligheid eerst. Als je toch binnen of buiten met groepsleden bij elkaar komt, zorg voor voldoende afstand. Wijs iedereen op de plicht om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Let daarbij ook op bij bijvoorbeeld smalle steegjes in steden of smalle paden in bossen en parken.
 2. Geef je een training, zorg dat jouw veiligheidsspullen op orde zijn. Check voor iedere training of je genoeg mondkapjes (minimaal 3) bij je hebt, desinfecterend middel en handschoentjes. Meld ook bij je lopers dat je dit bij je hebt. Dit is niet alleen voor jou fijn, je lopers krijgen een goed gevoel bij je als trainer omdat je de spullen op orde hebt.
 3. Train je toch met 3 lopers, laat hen van tevoren registreren dat zij geen klachten hebben die aan corona zijn gerelateerd zoals verkoudheid, keelpijn en koorts. Geen registratie, geen training.
 4. Gevoel. De scherpe maatregelen van 13 oktober zijn een domper. Geef trainingen die genoeg ruimte geven voor ontspanning en ruimte voor een praatje.
 5. Wil je geen groepsleden ontmoeten, geef bijvoorbeeld via mail, videobellen of WhatsApp je trainingen door. Het is goed voor de groep als er toch individueel maar op vaste momenten door de hele groep wordt gelopen. Vraag daarna je lopers om berichten te posten online zodat het zichtbaar en deelbaar is. Zo kun je toch de groep bij elkaar houden. Je kunt, al is het niet je groep op één locatie, toch het waardevolle groepsgevoel regisseren.
 6. Mis je leden een paar weken achter elkaar in de training op afstand? Stuur hen een persoonlijk appje hoe het gaat. Je kunt het eventueel aanvullen met een trainingsschema om hen te stimuleren om te blijven lopen.
 7. Hardlopen is niet alleen goed voor de conditie maar het is ook een mentale uitlaadklep. Je kunt in deze periode minder aandacht schenken aan prestaties maar meer aan hoe iedereen in zijn vel zit. Je helpt als trainer om deze periode met weinig contacten beter door te komen. Dat is voor nu veel meer waard dan te letten op seconden per kilometer.
 8. Volg de richtlijnen. Hardlooptrainers Nederland volgt hierin NOC*NSF. Houd de geldende richtlijnen in de gaten van RIVM voor hygiëne. Door de richtlijnen te volgen hopen we dat de sportwereld weer snel meer ruimte te krijgt, net als afgelopen zomer. Hopelijk mogen we weer snel terug naar de situatie waarin trainen in de buitenlucht weer normaal wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.